Friday, 29 January 2016

Talam Kentang Inti Daging


Resepi talam kentang daging
**********************
Bahan2 A
***********
2 cwn tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
1 biji telur
2 cwn santan
3 cwn air
Garam secukup rasa
Pewarna kuning
Kentang dlm 4 biji potong dadu direbus dgn garam hingga empuk..
Gaul semua bahan2 jadi kan satu ketepikan

Bahan2 B
************
250 gm daging kisar kalau letak lebih pun boleh
2 biji bwg besar dipotong dadu
3 ulas bwg puteh dicincang2
4 sudu kari daging
Daun kari
Garam
Gula sedikit
Serbuk perasa

Tumis semua bahan kecuali daging..
Sudah garing masukkan daging kisar tadi masak hingga kering sedikit dan toskan untuk buang minyaknya..bila dah tos kukus kan tepung bahan2 A tadi separuh bila dh masak baru letakkan inti daging tadi atas lapisan kemudian tuangkan habis baki separuh tepung tadi..kukus semula hingga masak..bila dh masak sejukkn potong2 taburkan bahan2 C..

Bahan2 C utk hiasan atas talam
***************************
Daun bawang
Daun sup
Cili hijau
Cili merah
Racik semua bahan2 diatas
Bawang goreng
Kemudian taburkan diatas kueh talam tadi bila dah masak dan sejuk...

Selamat mencuba ya...




No comments:

Post a Comment