Monday, 12 January 2015

Jantung pisang lemak berlada

Selamat petang buat peminat2 blog kak ida ni...amboi perasan betul kau dak ida...sape suka kat kau?hehehe...jgn marah yer gurau diwaktu petang..ok kak ida bg resepi. Jantung pisang lemak berlada...


1 biji Jantung pisang direbus hingga empuk dan lembut.

Bahan2 kuah:-
Cili merah 3 ulas + 4 ulas cili api
Bawang besar 1 biji
Bawang puteh 1 ulas
Belacan Setengah inci ibu jari
Santan
Air asam jawa sikit..
*************
Tumbuk semua bahan2 terus masukkn dlm periuk dengan santan dan air asam jawa garam dan gula ..masakkannya sampai mendidih sekejap aje.. jangan lama sangat.lepas tu curah atas jantung yang sudah dipotong 4... rasa kuah tu mesti ada lemak manis masam masin..
Selamat mencuba..
***************




No comments:

Post a Comment