Friday 4 March 2016

Apom Lenggang

Salam sejahtera buat shbt2 semua..harini kak ida nak bagi resepi apom..apom ni ada kisah nya..28 thn dulu kak ida pernah berjiran di berek polis dgn kawan berbangsa India di PULAPAH..namanya Malinga....dia mmg suka bg kak ida apom lah, wadeh lah,capati,tosei lah..malinga mmg jiran yg baik sgt2..loving n caring..dia buat kak ida suami isteri mcm kluarga sendiri..salah satu makanan ni..yg kak ida paling suka..rasa2 dh 28 thn tk makan apom ni..Malinga ada bg resepi tp entah mana2 maklum lah asyik berpindah randah..tp...tiba2 semalam terjumpa terselit di celah2 beg dlm stor rumah..kak ida pun melompat suka lah..mcm beruk makyei..pagi tadi bangun terus bancuh dan terus buat...mmg jd dan sedapp...cepat dan mudah..



Apom Lenggang
****************
2 cawan santan
3 cawan air
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan nasi sejuk
2 sudu kecil yis
2 biji telur
6 sudu besar gula
Sedikit garam

Cara2nya:
**********
Gaul semua..di blend pun boleh.. bahan perap dalam 1 @2 jam bila sudah naik dan kembang ..masakkn atas kuali kecil lengkung macam buat kueh gulung ( kueh ketayap)..pusing2kan kejap dan biarkn atas api perlahan
Dan boleh lah diangkat dan di lipat..







Selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment