Bahan2:-
Ikan talapia merah atau hitam
Dibersihkan lepas tu gaul
garam dan tepung gandum
Sedikit..goreng sampai garing
angkat siap letak dlm pinggan.
Bahan2 B:-
4 ulas bawang besar
4 ulas bawang puteh
1/2 inci halia
cili padi
Sos tiram
Minyak bijan
Air asam jawa @sos plum
Garam gula..
Kalau nak pekat letak tepung
jagung sedikit.
Cara2 nya:-
Hiris halus2 bwg besar,bwg
puteh dan halia digoreng
dgn sedikit minyak ..goreng
Sampai kuning terus masuk
minyak bijan,sos tiram dan
air asam@ plum sos dan air
Sedikit garam dan gula...
rasanya mesti masam manis
masin...taruh tepung jagung
Sedikit utk pekatkan ...
Kemudian masukkan cili
padi dihiris halus..dh masak
terus curah atas ikan tadi
Dan tabur daun bwg...
Pak Choy:-
Sawi jepun di celur angkat susun
dlm pinggan.....
Bawang puteh di tumbuk halus tumis dah garing terus masuk sos tiram dan minyak bijan taruh garam dan gula sedikit kalau nk pekat bubuh tepung jagung sedikit shj.dh masak curah atas sayur tadi tabur daun bawang dan bawang goreng...
Selamat memasak...
No comments:
Post a Comment